Riemsloot in en op het veen

Les 1

Turfstekers_Riemsloot

TURFSTEKERS VAN DE RIEMSLOOT

“DAT IS VAN ERFGOED GEMAAKT”

(Jongen, groep 3, met een echte turf in zijn handen)

2-Schoolplaat_Turfwinning
Na een introductie met echte turven, veenarbeiders-werktuigen en veel beeldmateriaal van de Historische Vereniging werken de leerlingen van groep 3, 4 en 5 als veenarbeiders. Ze steken zelf turfjes op speelgoedformaat, als voorbereiding voor een stop- motion animatiefilm over de geschiedenis van de streek.

Les 2

fotocollage les 2 sepia

IN TIJDEN VAN TURF

“EEN PLAGGENHUT LIJKT WEL EEN BEETJE OP EEN TENT, HÈ?”

De leerlingen maken een landschap, personages, plaggenhutten, turfschepen, dieren en attributen voor in het decor.

Wat heb je nodig voor een stop-motion animatiefilm over de tijd van de vervening? Allereerst een verhaal! In groep 6 hebben de leerlingen enige tijd geleden verhalen gemaakt. Drie verhalen vertellen ze in de groepen 3, 4 en 5. De jongere kinderen luisteren geboeid. Het verhaal over de uitvinding van de pannenkoeken is favoriet.

Van tevoren heb ik kaartjes gemaakt met ‘man’, ‘vrouw’, ‘kind’, ‘schop’, ‘hut’, ‘kippen’, ‘lawei’, ‘veenbaas’, ‘landschap’ en meer. Met behulp van de kaartjes wordt de groep verdeeld in teams en maken de leerlingen van karton, elektriciteitsdraad en ander knutselmateriaal wat ze nodig hebben om het verhaal te spelen. Het is hard werken voor de kinderen, en ook best moeilijk om alles goed in elkaar te krijgen. Lijmen stelt het geduld op de proef, plakband moet goed worden aangedrukt, een wand blijft niet vanzelf overeind staan en een poppetje ook niet. Tussendoor oefenen ze in groepjes om beurten stop-motion animatie met de turfjes die ze in les 1 ‘gestoken’ hebben. Uitleggen, stapelen, verplaatsen, in een boot laden, de boot laten varen, met hele kleine stukjes tegelijk. Wel op tijd je handen weghalen!

Na anderhalf uur hebben ze een tafel vol ‘speelgoed’ gemaakt om volgende week het verhaal mee vorm te geven.

De tekeningen zijn gemaakt in groep 3 in opdracht van de leerkracht.

Les 3

collage les 3

OP DE SET

“Handen weg!” horen we, en: “foto!” Filmsterren, cameralieden, en regisseurs uit groep 3, 4 en 5 nemen hun stop-motion animatiefilm over de vervening in Appelscha op. De kinderen verschuiven uiterst geconcentreerd hun poppetjes tussen de turven. Op de ene set worden turven gestoken, gestapeld en ingeladen, op de andere set verfilmen ze de uitvinding van de pannenkoek. Terwijl hun klasgenoten met de film bezig zijn, maken de andere kinderen een nieuw verhaal over die tijd in de vorm van een storyboard.

De presentatie

presentatie8a

GEANIMEERD ERFGOED IN GROEP 3, 4 EN 5

De jonge filmmakers uit groep 3, 4 en 5 van Obs De Riemsloot presenteren hun stop-motion animatiefilm. Er zit heel wat werk in: eerst zelf turfjes steken op speelgoedformaat, dan alle mensen, dieren, gereedschap, plaggenhutten en turfschepen, het land en de vaart maken, ook op speelgoedformaat en vervolgens geconcentreerd de onderdelen verplaatsen om stapje voor stapje de scènes voor het stop-motion filmpje op te nemen. Na de vertoning van het filmpje laten de kinderen hun ouders en grootouders trots het maakproces zien:

Appelscha in en op het veen

Een gedachte over “Riemsloot in en op het veen

Plaats een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s