Schalm- ei

Schalm-ei groep 7-8

In Haulerwijk kent iedereen het verhaal van de ‘Seattle Sleeper’, die in de Tweede Wereldoorlog neerkwam in het dorp. De vrede, die gelukkig al weer 70 jaar duurt, wordt dit jaar groots herdacht, ook op CBS de Schalmei. Bij dit evenement horen cultuurlessen. Samen met de cultuurcoach en de ICC-ers bedachten we voor elke groep een programma. De rode draad is durven, verantwoordelijkheid en vertrouwen.
Groep 7-8 moest daarvoor samenwerken met groep 3. De oudste leerlingen personaliseerden ieder een rauw ei. Ze gaven hem een gezicht en een naam. De kinderen van groep 3 kregen van Birgit de opdracht het ei heel voorzichtig en veilig in te pakken, met een kijkgaatje voor de ogen. Het ei was namelijk een piloot. Die mocht niet stuk gaan als hun vliegtuig neerstortte.
Want neerstorten gaan ze!
Intussen werkten de kinderen in groep 7-8 onder leiding van Marcel in duo’s aan een vliegtuig. Zij moesten rekening houden met stevigheid, draagkracht en balans.
De jongste kinderen bedekten de eieren met zacht materiaal. Heel voorzichtig wikkelden ze wollen draden en plakband om de pakketjes. Een enkele keer ging het mis en sneuvelde een ei voortijdig in een te strakke greep of op de grond. Met zijn allen brachten ze de ingepakte eieren naar groep 7-8, waar een enkel vliegtuig al voldoende draagkracht had om een test uit te voeren op de vloer van het lokaal. Vanaf anderhalve meter lieten de bouwers het vliegtuig met een ingepakt ei erin vallen. Spanning ten top… en… YESSSS het ei bleef heel! Dat was voor iedereen een emotioneel moment, de kinderen hadden zich helemaal ingeleefd in hun ei-pilootjes.
Morgen wordt het nog veel spannender, dan zullen de vliegtuigen vanaf een hoge plaats worden gelanceerd en op de speelplaats neerkomen.

Update: alle eieren bleven heel!

Meer over dit project

Een gedachte over “Schalm- ei

Plaats een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s