Anders kijken naar bomen met groep 4

Anders kijken met groep 4

Anders kijken naar bomen met groep 4 | Flickr – Photo Sharing!.

Woensdagochtend 2 april, half negen. Dichte mist en een afspraak met groep 4 van de Schalmei in Haulerwijk om samen naar een oude kastanjeboom te gaan kijken. Natuur, erfgoed en kunst komen bij elkaar in dit cultuurproject. We gaan dan ook niet gewoon kijken, maar kijken met ‘andere ogen’. Het idee komt van wijlen Carolien Euser en Madelinde Hageman; o.a. samen met Maartje Jaquet zet zij het project voort. (Herrekijken, deze opdracht heet ‘boomkijken’). Ik geef er een eigen invulling aan.

De kastanjeboom was ondanks zijn respectabele leeftijd niet zo heel karakteristiek. Er zaten geen dikke grillige takken en knoesten in de boom. We zagen de hoge rechte stam, de kromme takken, de glanzende knoppen. Toen ik vroeg of ze dat ook zagen: ‘die tak onderaan, met de vorm van een olifantenslurf?’, keken de kinderen me wat wazig aan, tot een jongen riep: ‘Ik zie een slang!’ en een ander: ‘een hondenkop, en een paard’. Daarna ontdekten ze steeds meer: slagtanden, een vissenkop, een hertengewei, een naaktslak, een spinnenweb, een walvis. Ze kregen een schrijfplankje en een camera om vast te leggen wat ze zagen. ‘Ga er maar helemaal naartoe. Als je niet dichterbij kan, kan je inzoomen’. Kinderen die even op weg geholpen moesten worden nam ik mee tot dicht bij de boom: ‘nu lijkt het wel op de poot van een stokoude reuzen-dino, met schubben, zie je wel?’. Voor één jongen werkte dat niet en bleef de boom alleen maar boom.

Op school printte ik de foto’s uit en op transparant plastic tekenden de kinderen het dier dat ze gezien hadden over de foto heen. Als ze het vergeten waren, mochten ze opnieuw kijken. Tenslotte tekenden ze de details erbij. Verrassend was dat de meeste kinderen naar de vormen tússen de takken hadden gekeken, niet naar de takken zelf, de knoppen of de schors. Verrassend was ook dat er heel veel onderwaterwerelden op de transparanten verschenen. En die jongen die alleen een boom zag? Die heeft, terwijl hij de boom tekende, een mooie analyse gemaakt van hoe bomen groeien en uitgelegd hoe de kleinere boom rechts op zijn foto stond ten opzichte van de kastanje: ‘op de achtergrond. Ik zie dat omdat hij hoger op het papier staat’.

Plaats een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s