Schilderen met kleuren van de aarde

Vandaag schilderen de leerlingen van groep 5-6 van de J.B. Kanschool met verf, die ze zelf maken van rode en gele oker, zwart en wit. Aardkleuren. Nadat we aandacht hebben besteed aan lucht en water is het thema voor deze les aarde.

Als je naar satellietfoto’s van de aarde kijkt, zie je bijna tegenover Nederland Australië. Veel kinderen herkennen de vorm van het werelddeel. Het is rood vanuit de ruimte! Hoe zou dat komen? We kijken naar een luchtfoto van billabongs en naar schilderijen van Australische Aboriginals met tekens, sporen van dieren en mensen in het landschap. Weer valt het me op hoeveel sommige kinderen al weten. Ze begrijpen dat de schilderijen verhalen zijn. De leerlingen zoeken gretig naar aanknopingspunten. Een werk dat de naam van een berg heeft, zien zij als textiel, de huidstructuur van een salamander ‘héél dichtbij’, of een stadion met zingende mensen. Als we daarna luchtfoto’s van hun eigen omgeving bekijken, zien ze meer dan alleen de afbeelding. De hoek van een half gemaaid weiland kan ook best een tribune zijn, met al die lijnen.

Daarna maken we verf met aardpigmenten en stippelen de kinderen met stokjes hun eigen landje. Met sporen, kampvuurtjes en zittende mensen, zoals in Australië, en ook vierkante velden, landen waar dieren, mensen of voertuigen in verstopt zitten of zomaar een vorm. En natuurlijk de onvermijdelijke voetbalvelden en harten. Verhalen van kinderen gáán nou eenmaal vaak over lievelings-dingen en voetbal.

collage foto's aarde 1Onderdeel van dit programma is verslaglegging door de leerlingen zelf. Meester Pieter heeft daarvoor een prachtig powerpoint-portfolio ontworpen. Deze keer leggen de kinderen met de camera het proces vast. De foto’s gaan in hun portfolio.

Plaats een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s