Kan lucht staan?

Groep 5/6 van de Mr. J.B. Kanschool onderzoekt of lucht kan staan.

In de volgende les onderzoeken de leerlingen de lucht tussen de dingen door de vorm van de ruimte tussen de meubels te tekenen, uit te knippen en opnieuw te rangschikken.

lucht - restvorm

Intussen maken ze elke dag foto’s van de lucht boven de school.
Die vormen de inleiding om de lucht te schilderen. Plagerig zeggen ze dat lucht onzichtbaar is. En buiten dan, boven je hoofd? Een jongen verklaart dat de lucht lichtblauw is door de donkerblauwe kleur van het heelal, die zichtbaar is door de damp van de dampkring heen. Een meisje bedenkt dat het verder van de aarde af koud is, en als het buiten koud is zie je toch ook je adem? In de lucht zitten kleine waterdruppeltjes, dat zijn de wolken.

Om te beginnen maken ze hun papier flink nat. We verwachten dat ze de lucht schilderen zoals ze op hun foto’s zien: hemelsblauw, grijs, wit. Maar wat kan er veel méér. De leerlingen verzinnen spectaculaire luchten: het waait, het stormt, er is een tornado, of er nadert een noodweer met vette blauwzwarte wolken voor een groene achtergrond, het regent en er staat een regenboog, het bliksemt en er is zelfs vuurwerk te zien.

fotoverslag4

Plaats een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s