Voetgangers, zebrakleuren en maquettes

Creatief leren met verkeer op de mr. J.B. Kanschool

Groep 1: voetgangers van schaduw

Wat hebben we de vorige keer ook alweer gedaan? Vrachtwagens, trekkers en monsters getekend op de weg. Langs de weg is de stoep. Vandaag gaan we buiten op het plein een hele grote weg tekenen met stoepen erlangs.

Weet iemand wat een voetganger is? Ja hoor: iemand die op de stoep loopt.

We gaan voetgangers op de stoep tekenen. Daarvoor gebruiken we een trucje. De zon schijnt, dat is handig, kijk, ik zie mijn schaduw op de tegels. Ik doe voor met ons vierjarige buurmeisje hoe je met stoepkrijt een schaduw omtrekt. Zij staat heel stil, met haar armen wijd, net zo lang tot haar schaduw is vastgelegd. Binnen de contouren kan ze zelf ogen en een mond tekenen, haren en kleren.

Daarna maken we tweetallen en met een beetje hulp van Marcel en juf Mirre tekenen alle kinderen elkaars schaduw.

Kanschool-groep1-creatiefleren2-07 Kanschool-groep1-creatiefleren2-14

De schaduwen krijgen gezichten. Eromheen verschijnen eigen bedenksels.

Kanschool-groep1-creatiefleren2-11Kanschool-groep1-creatiefleren2-16Kanschool-groep1-creatiefleren2-20

Wat veel voetgangers staan er nu op de stoep!

Groep 2: een zebrapad is niet altijd zwartwit

Kanschool-groep2-creatiefleren2-12

In de eerste les hebben de meeste kinderen een zebrapad getekend. Ze vonden dat zebrapaden altijd wit met zwart hoorden te zijn, zodat iedereen een zebrapad herkent. Ik laat nu foto’s zien van andersoortige oversteekplaatsen, die wel nog steeds als zebrapad te herkennen zijn. Een regenboogpad, een zebravispad, een bloemenpad, blauwe cirkels en gekleurde blokken. Dat vinden ze wel interessant en ze hebben zin om buiten met stoepkrijt nieuwe zebrapaden te tekenen. Eerst tekenen ze de weg, met twee evenwijdige lange lijnen. Tussen de lijnen komen de oversteekplaatsen. Eerst tekenen ze nog wat klein en aarzelend en blijven dicht bij de beelden die ze op de foto’s gezien hebben.

Kanschool-groep2-creatiefleren2-06Kanschool-groep2-creatiefleren2-20Kanschool-groep2-creatiefleren2-17

Na enige tijd durven ze meer. Een half uur later zijn er stevige gekleurde blokken, strepen en cirkels op het plein getekend en zijn er een heleboel wegen bij gekomen met huizen erlangs en nieuwe oversteekplaatsen: een ster, golven, zelfs een groen met wit voetbalstadion- pad, waarover je schoppend tegen een blauwe bal naar de overkant kan.

Groep 3-4: maquettes

Natuurlijk weten de kinderen nog wat ze twee weken geleden hebben getekend. Daarvan gaan ze nu een maquette maken voor de plattegrond die ze met juf Hennie in de gang hebben gemaakt.

Sommige kinderen vallen uitgehongerd op de plankjes, kartonnetjes en stokjes aan en verzamelen zoveel dat het niet eens op hun tafeltje past. Zij laten zich leiden door het materiaal, beginnen ergens aan, breken het weer af, maken weer iets anders tot ze tevreden zijn. Ze zijn zelf verbaasd over wat ze gemaakt hebben.

Kanschool-groep3-4-creatiefleren2-27

Anderen gaan bedachtzamer te werk, kijken eerst wat ze nodig hebben om hun doel te bereiken en gaan dan op zoek. Dat is lastiger en kost meer tijd. Maar na een uur heeft iedereen, samen of in z’n eentje, een hele mooie maquette gemaakt.

Kanschool-groep3-4-creatiefleren2-00 Kanschool-groep3-4-creatiefleren2-18 Kanschool-groep3-4-creatiefleren2-19

Plaats een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s