De schoonheid van toeval

Toeval by AlleskAn - Kunstlokaal №8
Toeval, a photo by AlleskAn – Kunstlokaal №8 on Flickr.

De schoonheid van toeval

De een klaagt over verrommeling, de ander ontdekt in de chaos verrassend mooie dingen. Marcel Prins uit Jubbega verwerkt de toevallige schoonheid die hij tegenkomt tot een virtueel Beeldenpark Friesland. Door Erik Betten.

In Den Haag had ik een klein atelier, hier werk ik in een gymzaal”, zegt Marcel Prins als hij me ontvangt bij zijn huis in Jubbega. Eenmaal binnen in het voormalige schoolgebouw, blijkt dat hij dat letterlijk bedoelt. De klimrekken hangen nog aan de wand en de touwen bungelen in de nok. Op werkbanken, tafels en op de vloer is het materiaal te zien waar Prins mee werkt. Gevonden voorwerpen. Afval, zouden de meeste mensen zeggen. Maar Prins maakt er kunst van.
In zijn eigen werk manipuleert Prins de vondsten, combineert ze en maakt ze als het ware tot kleine verhalen. Een ander project, waar hij in oktober 2010 mee begon, draait juist om onbedoelde kunst. Dat is het Beeldenpark Friesland. De begeleidende tekst op de website liegt er niet om: ‘Beeldenpark Friesland is het grootste museum van Nederland! Juist in deze cultuurpolitiek schrale tijd opent Marcel Prins het grootste museum van Nederland, met een totaal oppervlak van 3.341,70 km². Dagelijks wordt de collectie van Beeldenpark Friesland uitgebreid. Zonder één cent subsidie en nog gratis te bezoeken ook! Hoe kan dat?’
Prins glimlacht weer als hij de tekst ziet. ,,Dat was eigenlijk een uitvloeisel van het musée de la sculpture trouvée (museum van gevonden sculpturen, red.) dat ik eerder heb opgezet.Een verzameling foto’s van sculpturale artefacten die niet zo bedoeld zijn, maar wel zo gezien kunnen worden.” Prins legt het me uit aan de hand van een stapel tegels op zijn oprit. ,,Is dat een sculptuur? Nee, zou je zeggen. Maar het is wel gestapeld. Het doet op die manier denken aan het werk van de kunstenaar Carl Andre. En als je het dan vanuit een bepaalde hoek fotografeert, en voorziet van een passende titel en een tekst die in een catalogus zou kunnen, dan wordt het al anders. Mijn kunst draait om het kijken. Eerst het kijken, dan het zien.”
Prins heeft dit internationale ‘open museum‘ op de foto-uitwisselingssite Flickr toegankelijk gemaakt voor iedereen. Hij bepaalt welke foto’s er wel en niet op komen, maar zolang het past binnen het idee van het ‘gevonden kunstwerk’, mag het erop. Inmiddels zijn er door de ruim vijfhonderd leden al meer dan tienduizend foto’s geplaatst.

Beeldenpark
Het Beeldenpark Friesland is niet meer dan een afgebakende groep binnen dit internationale geheel. Het heeft het karakter van een virtueel park doordat elke afbeelding ook op de kaart wordt weergegeven, zodat iedereen in de eigen omgeving werken kan aantreffen. Al is het bij toevallige kunst altijd de vraag of het er nog is.
Prins kwam vier jaar geleden vanuit Den Haag naar Jubbega. Het viel hem meteen op hoe netjes alles hier is. ,,In de grote stad is veel meer troep te vinden. Soms nog heel bruikbaar ook. Hier moet je er echt naar zoeken. Het is hier gewoon ontzettend netjes.” Op de verrommeling van het Friese landschap wordt in deze rubriek geregeld gemopperd. Prins ziet dat anders. ,,Ook in die rommel is schoonheid te ontdekken.
Prins houdt geen gerichte zoektochten, maar let altijd op. ,,Ik loop met een camera op zak. Zodra ik iets moois zie, dan stap ik erop af. Als ik dan in de auto zit, dan trap ik op de rem of rijd ik ervoor terug.” Eigenlijk is er daarbij maar één criterium dat ertoe doet. ,,Je mag er absoluut niet aangezeten hebben. Als het gemanipuleerd is, dan valt het erbuiten.” Ook aan fotobewerking houdt Prins het bij het minimale, hooguit een kleine correctie in de helderheid.
Het Beeldenpark Friesland is net als het internationale project voor iedereen toegankelijk, maar het is de afgelopen twee jaar niet zo hard gegaan. ,,De meeste foto’s zijn nog steeds van mij”, erkent Prins, die wel hoopt dat er meer mee gebeurt. Wie mee wil doen, kan zijn foto’s via Flickr delen met Prins, die ze vervolgens zou kunnen opnemen in zijn Beeldenpark.
Aanstaande vrijdagavond geeft Prins een lezing over zijn werk in de ARK Fryslân. Het liefst zou hij er ook een expositie van maken. ,,Dat zou dan een grote wand worden vol foto’s van tien bij vijftien, want groter kan ik ze niet afdrukken vanwege de kwaliteit van de foto’s.”

Plaats een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s